Търсачите на  забравени тайни Карл Куксън и Хамилтън Уайт -

...
Търсачите на  забравени тайни Карл Куксън и Хамилтън Уайт -
Коментари Харесай

Странната и невероятна история на Свети Георги

Търсачите на  забравени секрети Карл Куксън и Хамилтън Уайт - звездите от  телевизионната поредност " Ловци на изгубени реликви ", имат доста чудеса в съкровището си от средновековни артефакти. Една от най-забележителните  им придобивки е богато украсена кутия от ковано желязо, за която се счита, че е проектирана за португалския принц Хенри Мореплавателя. Кутията е гравирана с дракони, както и изображение на Свети Георги – завладяващо увещание за смисъла на тази именита фигура за средновековната просвета. Това написа сайтът history.co.uk. Предлагаме ви целия текст за Свети Георги през погледа на британските  публицисти с сектор " история и вяра ".
Още по-завладяваща е хипотезата, че настойникът на Англия е роден в Турция от палестинска майка. Митът за този светец е тясно обвързван с енигматичните духовни обичаи в исляма и култовете на антична Месопотамия. 
Подробностите от живота на Свети Георги са съвсем изцяло изгубени във времето. Според това, което е останало от ранни текстове, той е роден в Кападокия, област, която е част от модерна Турция, в края на III век. След гибелта на татко си юношата е отведен от майка си назад в родната й Палестина. Известно време по-късно Георги се записва в римската войска, само че християнската му религия го прави цел по време на всеобщото гонение на християни, случило се през 303 година сл. Хр.
Отказва да се отхвърли от вероизповеданието си и е екзекутиран посредством обезглавяване на 23 април същата година. Според една много измислена разновидност на историята, той не се радвал на бърза гибел, а в действителност бил подложен на изтощителни мъчения в продължение на седем дълги години – в това число разпъване на апарат за мъчение, мятане във вряща вода, окачване над огън, пердах с чук, наред с други извратени ужасии.
Почитането на Свети Георги се популяризирало надлъж и нашир след гибелта му и през 494 година сл. Хр. той бил провъзгласен от папа Геласий I като един от светците, „ чиито имена са заслужено почитани измежду хората, само че чиито дейности са известни единствено на Бог “. Но същинското значение на Свети Георги, както за британската, по този начин и за други култури, се крие във фантастичната легенда, а не в детайлите на самия исторически човек...
Освен че е уважаван от вярващите християни и поклонници, статутът на Свети Георги като светец-воин го прави вдъхновяваща фигура за кръстоносците. Твърди се, че Свети Георги се явил на християнските бойци при борбата им против турците при Антиохия през 1098 година Известната приказка за Свети Георги и Дракона (Змея) се появява през същия век и в последна сметка остава запечатана в по-широкото схващане на света с помощта на сбирка от трудове от XIII век, озаглавени " Златната легенда от Якоб да Варажин, архиепископ на Генуа ".
Преданието изобразява Свети Георги като странстващ рицар, който, пътувайки из Либия, се натъква на град, тероризиран от змей. Много от жителите са принесени в жертва, с цел да бъде удовлетворен ненаситният дракон. За благополучие Свети Георги избавя ситуацията, като първо опитомява и по-късно убива дракона, като моли хората да се извърнат към християнството в символ на признателност.Този мит се основава на дългогодишните архетипи за положителното и злото и безконечната битка сред тях.
Изтъкнатият историк Е. А. Уолис Бъдж написа през 1888 година: „ Съмнявам се, че огромна част от цялата история за Свети Георги е освен това от една от многото версии на историята на остарелия свят за спора сред Светлината и Тъмнината, или Ра и Апепи, или Мардук и Тиамат... "
Има и различен светец - Теодор Тиро, който за първи път е обвързван с легенда за ликвидиране на дракони, преди тематиката да бъде пренесена в мита за Свети Георги. Учените са посветили доста проучвания върху методите, по които титаничната фигура на Свети Георги е капсулирала в себе си необятен набор от въздействия. 

Ал-Хидр, илюстрация: Wikimedia.org
Една от най-интересните е историята на Ал-Хидр - мъдра и митична ислямска фигура.Коранът споделя по какъв начин една неназована личност (​​по-късно разпозната от ислямските учени като Ал-Хидр), при странстването си с Мойсей, направила серия от видимо необясними каузи. Мойсей сложил под въпрос цената на действията на Ал-Хидр и му дал урок за значимостта на търпението и вярата в Божията мъдрост. Фигурата на Ал-Хидр е почитана като оракул, делегат на Бог, архетипен влъхва и палач на дракони в разнообразни културни обичаи, а в Турция и Сирия той се преплита с фигурата на Свети Георги.

Древношумерско изображение на брака на Инана и Думузид, фотография: Wikimedia.org

Древният месопотамски господ, прочут като Таммуз или Думузид, е различен облик, свързван със Свети Георги. Темата за гибелта и възкресението в легендата за Тамуз е оприличена с мъченията, гибелта и многократните възкресения на Георги, разказани в по-странни версии на историята на светеца. Възможно ли е Ал-Хидр - мистичният суфистки преподавател, Таммуз - месопотамският господ и Свети Георги - християнският настойник да са в действителност три версии на еднакъв мит в разнообразни митологични облици?
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР